Književno veče sa pazarskim piscem

Škola za dizajn tekstila i kože je danas 16. decembra u prostorijama biblioteke priredila svojik učenicima književno veče. U gostima je bio naš novopazarski pisac Šaban Šarenkapić.
Prozaista i pesnik koji stvarne likove sa teškim životnim sudbinama prezentuje čitaocu kroz priču.
Šaban Šarenkapić rođen je 1956. godine u Novom Pazaru. Studirao je političke nauke i jugoslovensku književnost. Osnivač je “Kulturnog centra DamaD” sa svojom suprugom, profesoricom književnosti Zibijom Šarenkapić,pokretač književnog časopisa Mak i magazina Has. Član je Društva pisaca Bosne i Hercegovine, živi u Novom Pazaru i Sarajevu.

Prvu knjigu poezije pod naslovom “Kućna nega” objavio je 1987. godine, nakon čega slijede knjige poezije “Učena voda” (1990.), “Imperija hleba” (1993.), “Zemna snaga” (1997.), “Stambolska sprema” (1997.), “Memorijalne ploče” (2002.), “Lirika manjinstva” (2005.), “Maternji geto” (2005.), “Izabrane pjesme” (2006.), “Zemna ostavština” (2007.), “Crvene kuće” (2014.) i “Kafkin kalfa” (2019.), za koju je dobio i nagradu BUKS-a “Sulejman Tabaković” za knjigu godine. Objavio je više knjiga poezije, ali i proze, kao što je Bukvica, Pazarska trilogija, Mazija, za koju je dobio nagradu “Ćamil Sijarić” za najbolji roman u 2009. godini u BiH i poslednji prozni zapis Kvartida koja je ušla u širi izbor z NIN-ovu nagradu

STARA PIZMA

Inače ne izlazim iz stana često
A sad mi se nešto ka hoće
U čaršiju pustu

Naopaka posla –

Nemam za kog da se bojim:
Mladost čuva mlade
A stari mi pomrli

Drugova imam tek za naprste

Možda je
Zazov htijenju mome
Zabrana stigla od države

O ograničenju sloboda
Do iza brdâ

A ja sam ti
Po znakovlju ovna
Za zidove pogodna glava tvrda

(2020.)