Festival vizuelnih umetnosti FVUNP2021

Festival vizuelnih umetnosti, održan prvi put u Srbiji 14. 12. 2021. u 17h u prostorijama Kulturnog Centra u Novom Pazaru.

Domaćini festival Škola za dizajn tekstila i kože iz Novog Pazara.

Festival vizuelnih umetnosti ima za cilj osposoblјavanje srednjoškolaca za razumevanje uloge vizuelnih informacija i dizajn razmišlјanja u kontekstu savremenih društvenih pitanja: razvoj strategija za kreativno istraživanje i generisanje ideja. Uloga ovog festivala je da poveže mlade ljude iz svih delova Srbije kako bi razmenili ideje i poglede na društvene situacije i različitost. Kako se pojavilo interesovanje za ovaj festival u Severnoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, on je proširen i srednjoškolci u ovim zemljama će imati prilike da učestvuju na festivalu i razmenjuju ideje sa srednjoškolcima iz svih delova Srbije.

Vizuelne oblasti iz kojih su se takmičiti na festivalu su: fotografija, plakat i modna ilustracija.

Period za slanje učeničkih radova bio je od 1. novembra do 10. decembra 2021. godine.

14. decembra organizovana je poseta Školi za dizajn tekstila i kože sa programom dobrodošlice i poklonima koji su osmišljeni  i ručno urađeni od strane profesora i učenika naše škole uz program dobrodošlice.

Otvaranje festivala održano je u 17h u Kulturnom centru u Novi Pazaru. Izloženi su bili pobednički i 20. najuspešnijih radova .

Ove večeri se obratio Mirsad Jusufović član gradskog veća, grada Novog Pazara, koji je zadužen za međunarodne odnose i saradnju sa nevladinim organizacijama , zatim direktor srednje stručne škole, Škola za dizajn tekstila i kože Meho Camović koji je izrazio zadovoljstvo što su se prijavili u velikom broju učenici iz različitih okolnih država sa fantastičnim radovima.  Direktor je naglasio najznačajnije uspehe škole i dao obećanje da će ovaj festival biti zasigurno put ka tradicionalnom okupljanju i povezivanju učeničkih radova i njihovih vidova umetnosti.


Škole koje su učetvovale na Festivalu vizuelnih umetnosti u kategoriji za modnu ilustraciju su:

Škola za dizajn- Beograd, Škola Gjorče Petrov -Prilep, Arlinda Kaziu Struga Severna Makedonija, Niko Nestor – Struga i Umetnička škola- Niš.

U kategoriji za fotografiju učesnici su: Škola primenjenih umetnosti – Šabac, Tehnička škola Mileva Marić Anštajn– Novi Sad, Škola za dizajn tekstila i kože – Beograd, Umetnička škola – Niš, Srednja stručna škola- Bijelo polje, Škola za dizaj tekstila i kože – Novi Pazar.

U kategoriji za plakat učesnici su: Škola primenjienih umetnosti – Šabac škola Niko Nestor –Struga, Umetnička škola – Niš,Škola za dizajn Bogdan Šuput, Škola Gjorče Petrov –Prilep, Škola za dizajn – Beograd, Tehno art – Beograd i Škola za dizajn tekstila i kože Novi Pazar.

Ministarstvo kulture i informisanja u okviru projekta predvdelo 40.000 dinara za najbolje radove, ali naša škola se ponosi timom ‘’Budi human’’ koji u svakoj situaciji bude od pomoći pa je i sada donirao 10.000 dinara za treću nagradu.

Međutim, svi koji su učestvovali na Festivalu vizuelnih umetnosti od Škole za dizajn tekstila i kože dobili su šolju sa imenom i radom koji je bio prijavljen na konkursu, kao I plaketu, zahvalnicu za učešće.

Učenici koji su osvojil neka od tri mesta dobili su novčanu nagradu, plaketu, personalizovanu šolju i majcu sa logom festivala koji su osmislili naši učenici koji pohađaju smer grafički dizajn.

Dakle, nagada za prvo mesto iznosi 8.000 dinara,

za drugo mesto 5.000 dinara,

a za treće mesto 3.000 dinara

U kategoriji za Plakat (žiri – Amra Hodžić Jejna, Ajla Dazdarević i Jasmina Bihorac)

1.Prvo mesto osvojila je Berina Ramusović učenica IV godine Škola za dizajn tekstila i kože
2.Drugo mesto: Mlia Stojanović – Umetnička škola Niš
3.Treće mesto: Dimitrije Vasić, Škola primenjenih umetnosti iz Šapca

U kategoriji za fotografiju (žiri- Admir Gorčević, Samir Hanuša i Enes Sejfić)

1.Prvo mesto osvojio je Mihajlo Tornjanski, Tehnička škola Mileva Marić Anštajn – Novi Sad.
2.Drugo mesto osvojila je Irina Popović, Umetnička škola – Niš
3. Treće mesto osvojila je Anamarija Fejzić, Škola primenjenih umetnosti – Šabac

U kategoriji za modnu ilustraciju  (žiri –Amina Hasanbegović, Senada Jašarević I Mersija Džanković)

  1. Prvo mesto osvojila je Sara Mirković – Škola za dizajn iz Beograd
  2. Drugo mesto osvojila je Nermina Zornić – Škola za dizajn tekstila i kože iz Novog Pazara
  3. Treće mesto osvojila je Tijana Vujičić – Škola za dizajn Bogdan Šuput iz Novog Sada

 15. decembar 2021.  Bio je rezervisan za  obilazak Novog Pazara i njegovih kulturnih spomenika.

Bilo je veliko zadovoljstvo biti domaćnin na ovako značajnom događaju i veoma smo srećni što je baš naša škola imala priliku za to.

Zahvaljujemo se i ovim putem svima koji su učestvovali i onima koji su nas posetili, neizmerno nam znači svaki vid podrške.