1480 Superschools

Od 4.5. do 10. 5. 2022. godine, Škola za dizajn tekstila i kože iz Novog Pazara je dočekala 13 učenika prištinske srednje stručne škole “ Shtjefen Gjecovi”, Prishtina i njihova 2 nastavnika u pratnji.

U danima aktivnosti, zajedno sa 15 učenika i 2 nastavnika iz Škole za dizajn tekstila i kože gosti su imali priliku posetiti našu školu i upoznati se sa aktivnostima u školskim radionicama, upoznati grad Novi Pazar i muzej Ras, najstariju Altun Alem džamiju, crkvu Svetog Petra, Manastir Đurđevi Stupovi i manastir Sopoćane.

U okviru škole je organizovana godišnja izložba učeničkih radova što je, takođe, bilo fantastično vreme za međusobno povezivanje.

Učestvovali su na dvodnevnoj radionici na temu “ Interkulturalni dijalog i interkulturalnost” sa ekspertom Marijom Pantelić.

Imali su kratak kurs sa ekspertom Dženanom Hajrovićem, kako generisati filmske ideje, razgovarali su o tome šta je za njih interkulturalnost i kako bi je predstavili kroz film i video. Kratak kurs o tome kako napisati sinopsis i scenario za kratki dokumentarni film. Imali su priliku da daju intervju na Regionalnoj TV o snimanju filma kao i prijem kod Gradonačelnika Nihada Biševca.

Poseta Kopaoniku je doprinela da se učenici upoznaju sa turističkim atrakcijama. U školi je organizovano folklorno veče gde su učenici uživali u gledanju folklorne probe i upoznali su se sa srpskim i bošnjačkim folklorom kao i sa srpskom i bošnjačkom nošnjom.

Učenici su imali priliku upoznati jedni druge, koja su im zajednička interesovanja, životne stvarnosti, snovi, sličnosti i razlike, te su se lepo proveli zajedno.

Program je zaključen tradicionalnim oproštajnim ručkom.

Zahvaljujemo nastavnicima i učenicima iz Prištine na ovom neverovatnom i obogaćujućem vremenu i jedva čekamo da vas posetimo krajem maja.

Veliko hvala ide RYCU SuperSchools što su ovo omogućili.

RYCO SuperSchools je program za školske razmene na Zapadnom Balkanu s ciljem podrške procesima izgradnje mira i pomirenja i interkulturalnog učenja i dijaloga među školama, učenicima i njihovim zajednicama.

Program je deo višedonatorskog projekta koji sufinansiraju Evropska unija i Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Republike Nemačke (BMZ), a implementiraju Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ) i Regionalna kancelarija za saradnju mladih(RYCO).

Slike možete pogledati na linku >>link<<

Coordinator, Sebiha Hasanović and Jelena Krivčević