Škola za dizajn dobila nove mašine

Novi Pazar – Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport uručio je danas Školi za dizajn tekstila i kože u Novom Pazaru mašine za šivenje i druga školska pomagala u okviru projekta „Jačanja stručnog obrazovanja u tekstilnoj i industriji odeće i obuće u Novom Pazaru, Tutinu, Raški i Sjenici“.

Direktor ove škole Meho Camović rekao je radiju Sto plus da su sada uslovi rada i ambijent u kome će se đaci obučavati mnogo bolji.

„Učenici na ovaj način mogu da se pripreme da rade na istim mašinama na kojim će sutra raditi u privatnim kompanijama. Mi smo tek sada dostigli tehničko-tehnološki nivo koji postoji u industriji džinsa“, rekao je Camović.

Škola za dizajn tekstila i kože ovaj projekat je pokrenula uz pomoć Regionalne razvojne agencije Sandžaka.
Direktor SEDE Samir Kačapor veruje da će mladi koji završe ovu školu imati veće šanse da se zaposle direktno ui privredi.

„Privrednici su zadovoljni što sada škola konačno ima bolju opremu i što će đaci sa adekvatnijim obrazovanjem početi da rade u njihovim firmama“, rekao je Kačapor.

Projekat finansiraju Evropska unija i Vlada Švajcarske preko Programa evropskog partnerstva sa opštinama EU PROGRES, a ukupna vrednost projekta iznosi 67.935 evra.

Predstavnik EU PROGRES-a Mladen Cvetanović rekao je da je cilj ovog projekta da se podrži tekstilna i industija obuće i džinsa u Novom Pazaru.

„Analize su pokazale da je to industija koja beleži rast iz godine u godinu i koja ima potencijal da značajnije doprinese ekonomskom razvoju ovog regiona“, rekao je Cvetanović.

U realizaciji ovog projekta učestvuju i postojeći klasteri u ovim oblastima, ASSTEX i NP Shoes koji će pružiti dalju stručnu praksu srednjoškolcima u svojim kompanijama i doprineti zapošljavanju.