Дељење и сарадња у облаку

Сва права задржава задржава хттпс://обуке.зуов.гов.рс/ односно семинар под називом Дигитална учионица

Рачунарство у облаку – Cloud computing 
  

Све чешће имамо прилику да чујемо помињање термина облак (енг. cloud) у контексту који се не односи на изворно значење ове речи. Рад у облаку, дељење у облаку, ресурси у облаку… О чему се заправо ради? Концепт рачунарства у облаку можемо објаснити као технологију која омогућава коришћење различитих информатичких услуга (софтвера, сервиса и сл.) на физички удаљеним серверима којима ми приступамо са нашег рачунара (или паметног телефона) путем интернета. За коришћење услуге рачунарства у облаку нама је потребан само уређај, интернет веза и приступ услузи у облаку (налог). Класична услуга у облаку је Ваш имејл налог. Ви немате потребу за инсталирањем готово никаквог софтвера на Вашим уређајима, осим софтвера за приступ вебу (веб прегледача). Уколико користите Гугл учионицу или Мајкрософт онлајн 365 офис пакета – и то је услуга у облаку. Софтвер (нпр. Гугл учионица) се налази инсталиран на неком удаљеном рачунару/серверу. Ви немате потребу да водите бригу о том софтверу (не одржавате га), већ вам је потребан само приступ у виду Вашег налога (у овом случају Гугл налога) и интернет конекција. Већ Вам је јасно да Ви већ одавно користите рачунарство у облаку.

Складиштење ваших датотека у облаку 
  

На исти начин на који можемо складиштити дигиталне садржаје и материјале на свом рачунару, таблету, паметном телефону, то можемо урадити и “у облаку” како бисмо својим датотекама и фасциклама (фолдерима) могли да приступимо с било ког рачунара повезаног на интернет. Постављени документи су добро заштићени, а корисник сам одлучује да ли ће, са ким и како да их дели. Основне предности складиштења у облаку:- својим датотекама можемо да приступимо са било ког уређаја повезаног на интернет: вашег рачунара, телефона, рачунара у зборници…- када измените (допуните) датотеку на једном од ваших уређаја, она ће се сингронизовати на свим осталим уређајима. Када касније приступите тој датотеци са другог уређаја она ће бити измењена (у својој најновијој верзији);- вашу датотеку или фасциклу можете поделити са другима на само један клик. Довољно је да изаберете датотеку коју желите да делите и да дефинишете са ким је делите (упишете меј те особе). У истом тренутку особа са којом делите ће имати приступ тој датотеци. За складиштење “у облаку” постоје разне бесплатне платформе (Dropbox, Microsoft OneDrive, Гугл диск).На следећем слајду погледајте кратко видео упутство за коришћење Гугл диска. 

Гугл диск – место за чување података у облаку и њихово дељење са другим сарданицима

Креирањем налога на Гуглу, осим могућности да користимо електронску пошту, добили смо могућност да користимо и много других апликација. Једна од тих апликације је и Гугл диск.

Када смо пријављени на Гугл, у горњем десном углу постоји иконица у облику 3 х 3 тачкице или квадратића. Кликом на њу, отвара нам се листа расположивих апликације.  Једна од тих апликација је Диск. Гугл диск је складишни простор величине 15 GB који корисници бесплатно могу да користе са приватних налога. Ако користимо Гугл апликацију за образовање овај простор је већи.

Своје датотеке корисници могу да организују по директоријумима – фолдерима као што то раде и на рачунарима. Садржајима на диску приступа се са  било ког уређаја који има приступ интернету.

New image

Гугл диск – место за чување података у облаку и њихово дељење са другим сарданицима

New image

Са леве стране радног прозора налази се опција ”Ново”, која служи за креирање и постављање нових ресурса на диск: директоријума и датотека. 

Диреторијуми и датотеке могу бити преузети са рачунара али и креирани директно на диску.

New image
Алати за видео конференције 
  

Као што се показало, алати за видео конференције су били незамењив алат при реализацији наставе на даљину. Ипак, не траба занемарити чињеницу да нам ови алати могу бити од изузетне помоћи и у условима редовног наставног процеса. Алати за видео конференције, уз услугу (софтвер и сервисе) у облаку чине веома стимулативно окружење за учење и подстичу сараднички рад међу ученицима. Ови алати, осим у условима учења на даљину могу се користити и у многим другим ситуацијама:- учешће ученика у различитим пројектима (међушколским, интернационалним),- увођење експерта из одређених области у наставу,- помоћ ученицима који су због болести или других разлога одсутни са часа,- сарадњу са родитељима ученика,- учење страног језика (комуникација са изворним говорницима),- … Већина ових алата су бесплатни за коришћење у образовне сврхе. Најчешће коришћени и најпознатији алати су: Скајп (енгл. Skype), Google MeetZoomМајкрософт Тимс… и намењени су различитим облицима синхроне комуникације: чет, аудио-визелна комуникација, дељење докумената.  У секцији обуке “Настава и учење у дигиталном пкружењу” имаћете прилике да се упознате са једним од ових алата: Мајкрософт Тимсом кроз видео упутство.